top of page
modernabilisim

Salgın Döneminde Atık Yönetimi

Güncelleme tarihi: 2 Mar 2021

Virüs salgını nedeniyle evde kaldığımız dönemin çeşitli alanlara farklı etkileri oldu. En çeşitli etkiler de atık yönetimi alanında kendini gösterdi. Atık yönetimi dediğimiz zaman, belediyelerin çöp toplama hizmetinden, bertaraf edilmesine, tehlikeli atıkların toplanması ve taşınması işinden geri dönüşüme kadar geniş bir alanı kapsayan işleri kapsıyor.


Örneğin #evdekal, #evdehayatvar gibi kampanyalarla evde bulunmaya yönlendirilen, imkanı ölçüsünde evden çalışan, dışarıda olabildiğince az vakit geçiren insanlar evde bulunukları süre arttıkça daha fazla evsel atık üretmeye başladılar. Net rakamlar henüz belli olmasa da nüfus yoğunluğu değişmeyen ilçelerde bu oranın %30 civarında olduğu tahmin ediliyor. Hatta sokağa çıkma yasağı uygulanan dönemlerde evsel atık miktarı neredeyse ikiye katlandı. Bu dönemde göç alan sayfiye yerlerinde ise durum çok daha vahim. Ne var ki belediyelerin personeli veya atık toplamada kullandıkları ekipmanları artmadı. Artan ihtiyacı karşılayabilmek için vardiyaları sıklaştırma, araç kapasitelerini sonuna kadar kullanma gibi yollara başvurdu belediyeler.


Ayrıca vatandaşlar bu hizmetlerin sık ve eksisksiz karşılanması konusunda eskisine göre daha duyarlı ve talepkar olmaya başladılar. Zira halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bu konuda artık herkes daha duyarlı.


Atık toplama hizmetine ilaveten belediyeler sokakların ve kamusal alanların hatta konut ve iş yerlerinin dezenfekte edilmesi gibi görevler de üstlendiler. Bu hizmetleri de sağlamak çoğunlukla temizlik işleri müdürlüklerine düştü. Bu amaçla başka birimlerden geçici görevlendirmeler, araç sağlamalar gibi geçici çözümler bulunmaya çalışıldı.

(Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik olarak Evreka Sistemini kurumlara ücretsiz olarak sunuyoruz. Kullanım için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.)


Evlerinde karantinada olan teşhis konmuş vatandaşların atıkları, tıbbi atık statüsünde olsa da belediyeler bu adresleri tam bilmediklerinden veya o hanenin atığı ayrıştırılamadığından dolayı çoğunlukla diğer evsel atıklarla aynı işlemi görüyor. Bu, temizlik personelinin de sağlığını çok ciddi anlamda tehlikeye sokan önemli bir açık. Muhtemelen bu nedenle belediyelerde Covid-19 teşhisi konan çalışanların önemli bir kısmı malesef temizlik işleri personeli.


Bir diğer husus da geri dönüşüm atıklarının azalması nedeniyle firmaların yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelmesi. Firmaların biren birer salgını mücbir sebep göstererek geri dönüşüm atığı toplama sözleşmelerinin feshini talep etmeye başlamaları. Bu uzun vadede sektörel anlamda bir krize neden olabilecek bir sorun olarak büyümeye devam ediyor.



Özetle salgının sebep olduğu sorunlar üst üste eklenerek yerel yönetimlerin ve atık sektörünün sırtına büyük bir yük getiriyor ve bu olağan üstü durumun ne kadar süreceği kestirilemediği için kurumların bu konuları yönetmek için kalıcı çözümler bulmaları şart.



Bu çözümlerin de hem filo, hem ekipman, hem personel hem de operasyon yönetimini kapsayan teknoloji ile desteklenen önlemleri içermesi gerekiyor. Belediyeler bu anlamda için kolaylaştıran, temizlik işlerinin tüm görevlerinin yönetilmesinde, veriye dayalı, sürdürülebilir ve sürekli iyileştirme sağlayan, Evreka Atık Yönetim Sistemi bu ihtiyaçların farkında olan belediyeler için hayati bir ihtiyaç.


Sistemin üreticisi ve iş ortağımız Evreka, salgın döneminde değişen ihtiyaçlar ve uygulanabilir çözümlerle ilgili yalnızca kendi görüşleri değil kurum ve sektör temsilcilerinin görüşlerini tartıştığı, aynı sorunları yaşayanların aradıkları çözümleri bulabileceği ve canlı katılım sağlayabileceği bir webinar serisine başladı. Serinin ilk yayını 22 Nisan’da gerçekleşti. Webinar kaydını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.


Umarız yaşadığımız bu kriz iş yapış şekillerini iyileştirmek ve teknolojik hamleler yapmak için kurumlarımıza bir fırsat olur.


Evreka Atık Yönetim Sistemihakkında detaylı bilgi edinmek için bizi hemen arayın.

+90 545 663 37 62

info@modernabilisim.com



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page